Nečasove opatrenia znechutili pravicových voličov, odmietli voliť

15.10.2012 Celý región

Praha 15. októbra (TASR) - Krajské a senátne voľby v Česku oslabili premiéra Petra Nečasa (ODS) a dali rebelom v jeho strane ďalšiu zámienku pre to, aby sa ho pokúsili potopiť. Dôvodom volebného neúspechu je to, že pravicoví voliči nerozdýchali návrhy na zvyšovanie daní a radšej nešli voliť vôbec, konštatuje v analýze server iDnes.cz.

"Je to dôsledok nepopulárnych, ale absolútne potrebných a nevyhnutných reforiem, ktoré musíme robiť z hľadiska dlhodobého výhľadu našej krajiny," reagoval Nečas na volebné výsledky.

ODS uspela v jedinom, Plzenskom kraji, a to pod vedením exministra Jiřího Pospíšila, ktorého Nečas vyhodil z vlády, dodáva iDnes.cz.

Pripomína, že Komunistickej strane Čiech a Moravy (KSČM) pomohol úpadok parlamentnej politiky. Ako príklad uvádza vyjadrenie dvoch politikov a poslancov parlamentu, Miroslava Kalouska a Radka Johna. Prvý povedal v parlamentnej rozprave druhému, že netrafí ani na toaletu a druhý reagoval, že prvý sa netrafí ani do nej.

Policajné vyšetrovanie politikov pre korupciu zasiahlo, zdá sa, všetkých okrem komunistov. A nielen chudobní ľudia začali mať pocit, že sa v dôsledku vládnych reforiem majú horšie ako za vlády komunistov, pokračuje iDnes.cz.

A dodáva, že v druhom kole volieb tretiny Senátu, ktoré sa uskutoční v piatok a v sobotu (19. a 20. októbra) českí voliči zrejme svoje razantné odmietnutie vládnych strán dokončia.

V krajských voľbách stratila vládnuca ODS 78 mandátov, ČSSD prišla o 75 mandátov a KSČM si naopak o 68 mandátov polepšila.

Víťazom volieb je ČSSD, ktorá bude mať hajtmanov v deviatich krajoch a KSČM v dvoch (Ústecký a Karlovarský kraj). V jednom kraji zvíťazila ODS (Plzenský kraj) a v jednom Starostové pro Liberecký kraj.

ČSSD vyšla ako víťaz aj z prvého kola senátnych volieb a má spoločne s KSČM šancu získať v hornej komore parlamentu ústavnú väčšinu. V obvodoch, kde žiadny z kandidátov nezískal v prvom kole nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov, sa uskutoční druhé kolo senátnych volieb.
 

Vyberte región